bezoek  op Facebook bezoek KameleonPlus op Google+

onzeblog

terug naar overzicht
Maak uw website gebruiksvriendelijker
26 oktober 2014 I ,

In onze vorige artikels gaven we al aan dat het belangrijk is dat de bezoekers van uw website snel de info kunnen vinden die ze zoeken. Dit kan alleen als uw website snel en gebruiksvriendelijk is. De snelheid bespraken we reeds in een ander artikel, maar het is zeker even interessant om te weten hoe u de gebruiksvriendelijkheid kunt verhogen.

Homepagina en navigatie

Alles begint natuurlijk met een duidelijke homepagina. Dit is de eerste pagina waar uw bezoekers op terecht komen en het is deze die hen moet overtuigen om op uw website te blijven. Belangrijk is dat de bezoekers meteen zien waar ze moeten klikken om bepaalde info te krijgen. Een duidelijke navigatie is daarvoor cruciaal. Zet het menu op een goed zichtbare plaats en vermijd een te veel aan links. Gebroken links (bv naar een pagina die niet bestaat) zijn helemaal uit den boze. Daarnaast kan het ook interessant zijn om duidelijke call-to-action knoppen te voorzien. Wenst u dat de bezoekers een offerte vragen, zorg dan voor een duidelijke knop waardoor ze meteen op die pagina terecht komen.

Probeer duidelijk te maken welke zaken klikbaar zijn en welke niet. En zorg er vooral ook voor dat de links duidelijk maken waar men terecht zal komen wanneer men er op klikt. Als een bezoeker bijvoorbeeld op 'routeplan' moet klikken om de openingsuren te vinden, dan is dat heel frustrerend.

Bij complexere inhoud (bv categorieën, subcategorieën, enz) is het aangewezen om broodkruimelnavigatie te gebruiken. Via een broodkruimelnavigatie ziet de bezoeker meteen waar hij zich in uw website bevindt en kan hij ook snel terugkeren naar hogere niveau's. Ook een sitemap is heel interessant, hier krijgt de bezoeker een mooi overzichtje van alle pagina's die uw website bevat.

Inhoud en opmaak

Eén van de grootste redenen voor bezoekers om op uw website te blijven is de inhoud. Probeer dan ook om goed na te denken over die inhoud én over de manier waarop u die presenteert. Veel bezoekers wensen nogal vluchtig doorheen een tekst te gaan, zorg dus dat dit mogelijk is. Dit kan door korte alinea's, gebruik van titels en tussentitels, gebruik van lijstjes met opsommingstekens, enz. Maak ook dat de titels duidelijk zijn. Bij het lezen van de titel moeten de bezoekers meteen weten waarover de tekst gaat. Maak de teksten zeker niet te lang en zorg dat de belangrijkste info zichtbaar is zonder dat de bezoeker moet scrollen.

Heel belangrijk is ook het contrast tussen achtergrond en tekst. Zorg dat de bezoekers geen pijn aan de ogen hebben als ze uw teksten willen lezen. Een donkere achtergrond is meestal niet bevorderlijk. Maak altijd dat er voldoende witruimte is. Dat maakt het geheel rustiger en zorgt dat het makkelijker is om bepaalde zaken te doen opvallen. In de tekst zelf kunt u maar beter niet te veel met aandachtsopmaak (bold, italic,...) werken. Anders wordt het al snel een warboel en valt er niks meer op.

Wat bezoekers zeker waarderen is dat de opmaak en structuur op alle pagina's hetzelfde is. Laat een menu en een submenu bijvoorbeeld altijd op dezelfde plaats staan. Zo hebben gebruikers snel door hoe uw website werkt. Zorg trouwens dat alles even duidelijk is en even goed werkt op alle toestellen. Dit kan via responsive webdesign.

Extra's

Tot slot zijn er ook nog heel wat extraatjes die het voor de bezoeker aangenamer maken om op uw website te vertoeven. Maak hier zeker gebruik van het aanbod dat er tegenwoordig is. Dan denken we bijvoorbeeld aan share buttons, zodat bezoekers snel iets kunnen delen. Of interactieve google maps, die u eenvoudig in uw website kunt implementeren.

Aan tips & tricks dus geen gebrek als het over gebruiksvriendelijkheid gaat. Denk er in ieder geval op voorhand goed over na en probeer het vooral niet te moeilijk te maken. Kies voor een eenvoudige structuur en probeer u tot het strikt noodzakelijke te beperken. Bepaal wat uw doelgroep wil en moet weten en probeer dit aan de hand van de tips hierboven zo duidelijk mogelijk aan te bieden. Als dat lukt dan zult u al een heel eind ver komen!

Wilt u uw website gebruiksvriendelijker maken, maar ziet u er geen beginnen aan?
Neem contact op met KameleonPlus
of bel 0473 736 208

 

Neem contact op met KameleonPlus