bezoek  op Facebook bezoek KameleonPlus op Google+

onzeblog

terug naar overzicht
Flat design, alleen maar een trend?
10 december 2014 I ,

Nog niet zo lang geleden was vooral skeuomorphic design dé trend bij het ontwerpen van een website. Schaduwen, drukke patronen en achtergronden, 3d-effecten,... alles werd aangewend om het geheel een realistisch gevoel te geven. De laatste jaren is deze trend echter enorm afgebrokkeld. Flat design is dé nieuwe standaard.

De opgang van flat design

Het begon allemaal toen Microsoft in 2010 als eerste voor flat design koos. Het besturingssysteem van hun Windows Phone 7 was via deze stijl ontwikkeld. Op dat moment leek er nog niet direct een trend in de maak. Er was vooral veel kritiek omdat Microsoft té snel wilde gaan.

In 2013 sprong echter ook Apple op de kar. Met de release van iOS 7 zwoor het definitief het realisme af en zette het volop in op flat design. Sindsdien hoor je de term overal, er lijkt zelfs méér dan alleen maar een trend in de maak!

Wat is flat design?

Maar wat is flat design nu precies? In tegenstelling tot het skeuomorphic design is dit een stijl zonder al te veel toeters en bellen. Alle overbodige extraatjes vallen weg zodat er volledig gefocust kan worden op wat belangrijk is. En dat is vooral de inhoud. Via flat design wordt die inhoud op een duidelijke en gestructureerde manier weergegeven. De bezoeker wordt minder afgeleid door allerhande details en vindt dus vlotter zijn weg doorheen de website.

Het lijkt een simpele manier van ontwerpen, maar niks is minder waar. Het is creatief zijn binnen bepaalde grenzen. De kunst bestaat erin om een ontwerp te laten uitblinken in al zijn eenvoud. Het gebruik van de juiste kleuren, de juiste hoeveelheid witruimte, het juiste contrast,... is hierbij van groot belang. Bovendien gaat het niet enkel om een mooi ontwerp. Het geheel moet vooral ook functioneel zijn.

Meer dan een trend

Flat design is uitermate geschikt om websites responsive te maken. Doordat de ontwerpen geen onnodige fantasietjes bevatten wordt het een stuk makkelijker om een website goed te tonen op alle apparaten. En laat dit dé reden zijn waarom wij denken dat flat design een blijvertje is. Flat design is niet alleen mooi, het is ook ontzettend nuttig. Met de opgang van het mobiele internet in het achterhoofd zou het dus wel eens iets kunnen zijn die heel lang blijft hangen.

Hebt u plannen voor een nieuwe website en zoekt u daarvoor de juiste begeleiding?
Neem contact op met KameleonPlus
of bel 0473 736 208

 

Neem contact op met KameleonPlus