bezoek  op Facebook bezoek KameleonPlus op Google+

onzeblog

terug naar overzicht
De 404-pagina, vaak vergeten
13 november 2014 I ,

Iedereen komt het wel eens tegen. U surft naar een website en krijgt een soort van foutmelding te zien. De pagina die u zoekt bestaat niet en 'HTTP 404 – The webpage cannot be found” is dan meestal de boodschap. Meteen het einde van uw zoektocht op die website, want wie blijft er langer rond hangen op een pagina waar niks op te zien is?

Niet altijd te vermijden

Uiteraard is het belangrijk om zo'n errors in uw website te vermijden. Maar dit hebt u niet altijd volledig in de hand. Een bezoeker kan immers op verschillende manieren op een 404-pagina terecht komen: hij tikt een fout url in, de pagina is verplaatst maar komt wel nog voor in zoekmachines, enz. Als dit het geval is dan is er maar één oplossing om de bezoeker aan boord te houden. Heel eenvoudig, uw eigen 404-pagina maken!

Wat moet de 404-pagina bevatten

Een eigen 404-pagina maken is dus heel belangrijk. Deze moet de bezoeker opvangen en vooral een uitweg bieden. Maak dus zeker gebruik van dezelfde lay-out als de rest van de website. De hoofdindeling (menu) laat u hetzelfde als op de andere pagina's en eventueel kan u dit aanvullen met een zoekfunctie.

Daarnaast is het belangrijk om in mensentaal duidelijk te maken dat er iets mis gelopen is. Spreek niet van 'Error 404', maar leg in een korte zin uit dat de webpagina blijkbaar niet meer bestaat. Als u daaronder nog een kleine sitemap (verzameling van alle pagina's die uw website bevat) voorziet, dan kan de bezoeker meteen de pagina vinden waarnaar hij op zoek was. Een vleugje humor hierbij kan zeker geen kwaad, maar overdrijf hier niet mee.

Toch vaak vergeten

Hoe simpel en belangrijk het ook is om een degelijke 404-pagina te voorzien, toch wordt het door veel bedrijven over het hoofd gezien. Hebt u een reeds website, test dit dan zeker eens door een url in te typen die niet bestaat. Krijgt u een standaard error te zien dan weet u wat u te doen staat. In dat geval kan dit artikel er wel eens voor gezorgd hebben dat u in de toekomst een stuk minder bezoekers verliest!

Hebt u plannen voor een nieuwe website en zoekt u daarvoor de juiste begeleiding?
Neem contact op met KameleonPlus
of bel 0473 736 208

 

Neem contact op met KameleonPlus